Categorieën
woning

Alles over duurzame energie-labels en energieleveranciers

Wilt u overstappen van energieleverancier, of bent u benieuwd wat daarbij komt kijken? Het kost u slechts een paar minuten tot een half uurtje van uw tijd, terwijl het u aan de andere kant honderden euro’s per jaar op kan leveren. Wij vertellen u graag meer over wat er komt kijken bij het overstappen van energieleverancier.

Besparen op uw Energiekosten

Ga allereerst na waarom u wilt overstappen van energieleverancier. Wilt u graag minder betalen voor stroom en/of gas, bent u niet tevreden met de service, of heeft u elders wellicht een aantrekkelijke energie aanbieding gezien? Dit zijn stuk voor stuk goede redenen om over te stappen. Sinds 2004 hebben we in Nederland een vrije energiemarkt, wat betekent dat u over kunt stappen naar de energieleverancier die u wenst. U kunt overstappen van energie om de energierekening jaarlijks te drukken, of vanwege de interessante kortingen en cadeaus die een aantal van de energieleveranciers aanbieden. Gebruik onderstaande energievergelijker en bekijk van welke aanbiedingen u kunt profiteren!

Ieder Jaar Vergelijken

Wilt u overstappen van energie en doet u dit voor het eerst? Houd er dan rekening mee dat u voortaan ieder jaar een energievergelijking zult moeten maken. Veel energieleveranciers bieden u het eerste jaar een kortingstarief aan, waardoor een tweede jaar bij dezelfde leverancier een stuk duurder uit kan pakken. Het is daarom van belang om ieder jaar uw mogelijkheden te vergelijken en eventueel een nieuwe deal uit te onderhandelen bij uw huidige leverancier. Er gaat daarom ieder jaar wat tijd zitten in het overstappen van energie, maar dat levert u dan ook een aantrekkelijk bedrag aan besparing op.

Handige Overstapservice

Overstappen energie: maak gebruik van de handige overstapservice van de verschillende energieleveranciers. Zij nemen het papierwerk voor u uit handen. Wilt u zelf overstappen van energie en besparen op uw energieverbruik? Maak dan online een vergelijking door middel van een energievergelijker en bespaar tot maximaal een paar honderd euro. Een duurzaam huis is erg belangrijk tegenwoordig. Zo zijn huizen met een energielabel B bijvoorbeeld veel aantrekkelijker dan een energielabel E. Logisch, want de gemiddelde maandlasten zijn qua verbruik een stuk interessanter. 

Energiebelasting en BTW

Houd er rekening mee dat de energiebelasting wat anders is dan de BTW. Dit zijn twee belastingen die losstaan van elkaar. U betaalt over de levering van stroom en/of gas allereerst energiebelasting. Vervolgens betaalt u over het geheel nog eens Belasting Toegevoegde Waarde (BTW), waardoor de rekening behoorlijk duurder uit zal vallen. U betaalt de energiebelasting aan uw energieleverancier. Deze draagt het vervolgens weer af aan de Belastingdienst en zorgt er daarmee voor dat het goed terecht zal komen. Niet tevreden over uw energieleverancier? Overstappen energie is tegenwoordig zo gepiept!

Opslag Duurzame Energie

Vanaf 1 januari 2013 betaalt u in Nederland daarnaast een Opslag Duurzame Energie. Dit is een extra belasting, waarmee de overheid de investeringen in duurzame / alternatieve energie wilt stimuleren. Het gebruikt het geld om subsidies te verstrekken aan bedrijven die investeringen doen in duurzame energie. Wat dat betreft betaalt een ieder in Nederland bij aan de transitie naar meer duurzame energie, ook wanneer u gebruik wenst te maken van grijze stroom. Het tarief voor de opslag geldt zowel voor stroom als voor gas, omdat u betaalt op basis van het aantal kWh en m3 dat u afneemt. Wist jij dat een duurzame woning ook gas en stroom bespaart? Wat voor energielabel heeft jouw huis? Weet je dat niet? Dan kan een energiedeskundig een woningcheck energielabel uitvoeren. De expert bekijkt dan je woning van binnen en van buiten en berekent het geschikte passende energielabel. Dit loopt van label-a voor duurzame woningen tot label-g voor oudere huizen. 

Heffingskorting

Tegenover de belastingen op energie staat in Nederland de heffingskorting. Dit is een vermindering van de belasting, die geldt voor alle particuliere aansluitingen. Dat wil zeggen, dit geldt voor alle aansluitingen met een verblijfsfunctie. Op het moment dat u in uw woning energie afneemt betaalt u energiebelasting, maar mag u de totale kosten per jaar met een behoorlijk bedrag verminderen. In 2013 bedroeg de heffingskorting bijvoorbeeld €385,53. Dit zorgt ervoor dat u uiteindelijk een flinke korting op de kosten ontvangt. Uiteraard kunt u dit combineren met een energievergelijker, zodat u kunt checken hoe u jaarlijks het voordeligst uit bent. Wacht niet langer en check je energielabel, investeer in duurzame oplossingen, stap over van energieleverancier en bespaar maximaal op de energiekosten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *